perjantai 27. tammikuuta 2017

Kurkistus Suomi 100 -juhlavuoden nettiaineistoihin


Enterin järjestämään Suomi 100 vuotta -juhlavuoden nettistarttiin 25.1. Kampin palvelukeskuksessa osallistui noin 100 kuulijaa.

Juhlavuoden kunniaksi on nettiin avattu mielenkiintoisia sivustoja ja erilaisia tapahtumia tulee olemaan paljon.  Saimme starttitilaisuudessa hyvän kokonaiskuvan itsenäisen Suomen kunniaksi tuotetusta nettiaineistosta ja väyliä löytää verkkopalveluista teemaan liittyviä tapahtumia. Juhlavuoteen on valmistauduttu hyvin. Kansalaisten saataville on laitettu kuultavaa, katsottavaa, nähtävää, luettavaa, koettavaa, muisteltavaa. Meitä varten on avattu kansallisen kulttuurin arkistoja; valokuvia, elokuvia, kuunnelmia, musiikkia, kirjoja - ja kaikki käytettävissä maksutta .

Startissa esiteltiin kolmea osa-aluetta:
Kirjastot.fi:n viestinnän suunnittelija Päivi Litmanen-Peitsala esitteli  kirjojen Suomea, vertaisopastaja Maarit Fred Enteristä Ylen tarjontaa ja Enterin vs. toiminnanjohtaja Tiina Etelämäki muiden Suomi 100-vuotta tapahtumien hakua verkosta.

Jutun lopussa on linkki Suomi 100 Nettistartti -aineistoon, joten tässä virikkeeksi kuvakaappauksia joiltakin esittellyitä sivuilta ja aineistoista.

http://yle.fi/aihe/kirjojen-suomi

101 kirjaa - Ylen toimittajien Seppo Puttosen ja Nadja Nowakin valitsemat kirjat jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta
  • Lukemista vailla? Anna Kirjakoneen auttaa
  • Kirjabloggaajat ja 101 kirjaa - verkkolukupiiri
  • Katsele, kuuntele - Ylen Aamu-tv: 101 kirjaa
  • Yle Radio 1: Sadan vuoden kirjat - 101 kirjaa ja kirjakummit
  • Mikä kirja on sinulle tärkeä - osallistu!
  • 101 kirjaa-sivuilta voi valita kirjan myös  Lue kirja joko kirjastokortilla tai yle-tunnuksilla.

Myös Kirjastot. fi:llä on monipuolinen Suomi 100 -tarjonta
kirjasto.fi
kirjasampo.fi
Kirjastotelevisio - Kirjastokaista on Kirjastojen nettitv & -radio osoitteessa kirjastokaista.fi

 Päivi Litmanen-Peitsalan vinkki: Makupalat.fi  erinomainen sivustojen etsimiseen
- kokoelma sivustoja aiheen muikaisessa järjestyksessä, aihehaku ja sanahaku
- kirjastonhoitajat ylläpitävät Makupalat-palvelua

Maarit Fred esitteli Ylen Elävää arkistoa ja Areenaa, jotka palveluina ovat lähes kaikille ennestään tuttuja. Sen sijaan niiden sisällöissä, tausta-aineistoissa sekä tavoissa kuunnella ja katsoa löytyy ilahduttavia yllätyksiä. Esimerkiksi suurin osa Elävän arkiston ohjelmista on katsottavissa myös ulkomailla.

Enemmistö Nettistartin osallistujista ilmoitti katsovansa Areenan ja Arkiston ohjelmia tietokoneen kautta. Seuraavaksi eniten käytetään tablettia, jotkut katsovat myös kännykän näytöltä ja vain pari-kolme katsoo nettilähetyksiä televison kautta.

http://yle.fi/aihe/elava-arkisto
Fennnada-klassikot
Päivin ja Maaritin esityksistä kävi ilmi, että  vaikka monet Suomi100-sisällöt käsittelevät mennyttä, elettyä aikaa, ne silti elävät ajassa. Sivustoja päivitettään  ajankohtaisella sisällöllä. Sivustojen ilmeet on niin huolella suunniteltuja, että jatkuva päivittäminen ei silti sekoita käyttäjän  navigointia sivustoilla.

Tiina Etelämäki nosti esiin Museo100.fi-verkkosivuston, joka kokoaa suomalaisten museoiden juhlavuoden ohjelman yhdelle sivustolle.

Museo100.fi
Juhlavuoden tapahtumat ja nettiaineistot keskittyvät vahvasti kulttuuriin. Tiina esitteli vierkistävän Unelmat liikkelle -liikkumisen juhlavuoden sivuston .
unelmatliikkeelle.fi
Tapahtumahakujen kautta löytyy juhlavuoden ohjelmallisia tilaisuuksia. 


Katso lisää ja löydä linkkejä  Enterin Suomi 100 vuotta -juhlavuoden nettistartti -aineistosta
https://www.entersenior.fi/@Bin/2251198/Suomi100_nettistartti_25012017_ENTER.pdf
Voit jakaa tiedoston myös ystävillesi.

Esitysten pohjalta koonnut - Aulikki Uusitalo-Kasvio












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentoinnissa on teknisiä ongelmia, lähetä kommenttiteksti sähköpostilla osoitteeseen info@entersenior.fi. Ylläpitäjä lisää kommentin haluamaasi juttuun nimellä tai nimimerkillä, jonka ilmoitat viestissä.