lauantai 26. tammikuuta 2013

Stadilaiset Mansessa



Puoli yhdeksältä Kiasman edessä!
 Näillä ohjeilla kerääntyi parinkymmenen enteriläisen opastajajoukko eräänä tiistaisena pakkasaamuna turistibussiin.  Huomenta, tutun näköistä porukkaa!  Jäsensihteerimme Eva oli elementissään, hän antoi ohjeita ja huolehti todellisen matkanjohtajan tavoin kaikesta.

Nysse lähti Tampereelle

Parituntisen ajomatkan aikana oli aikaa kierrättää mikkiä, niin että kaikki saivat kertoa itsestään ja opastuspaikastaan tai -paikoistaan.  Kaikki matkalaiset ovat aktiiviopastajia ja näin meillä oli mahdollisuus kertoa omista toiveistamme ja ajatuksistamme: tarvitsemme koulutusta Windows 8:aan, tablettilaitteisiin, ohjeita siitä, miten osaamme puolueettomasti neuvoa laite- ja liittymähankinnoissa ja monissa muissa asioissa.  Koulutustoimintaryhmä sai monia ajatuksia tulevien koulutustapahtumien suunnitteluun.


Kollegayhdistys

Matkan päämääränä oli Tampere ja sikäläinen ATK Seniorit Mukanetti ry.
Toiminnanjohtaja Eija-Riitta ja yhdistyksen puheenjohtaja Seppo ottivat meidät vastaan ja esittelivät MukaSurffi-nettipistettä, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa.

MukaSurffi on auki arkisin 10 – 14 ja siellä vapaaehtoiset vertaisohjaajat auttavat senioreita tietokonekysymyksissä.  Viereisessä tietokoneluokassa pidetään varsinaiset ATK-kurssit, niitä vetää ATK-Opisto HeP:n ohjaaja.  Joka tunnilla on pari Mukanetin vertaisohjaajaa paikalla auttamassa kurssilaisia kinkkisissä paikoissa.  Tässä kohdin tamperelaisten toimintatapa poikkeaa Enterin konseptista.  Me tarjoamme pääasiassa yksilöllistä opastusta monissa eri pisteissä, Mukanetti järjestää kursseja yhteistyökumppaninsa kanssa.   Toki heillä on myös muita opastuspisteitä ja lisäksi jäsenillä on mahdollisuus saada tuutori kotikäynnille selvittämään tietokoneen solmuja.  Kotikäyntien tarve on tosin laskenut sitä mukaa kuin kannettavat ovat yleistyneet.



Istuimme tietokoneluokassa ja kyselimme ja kerroimme omasta toiminnastamme.  Meille varattu aika olisi helposti ylittynyt, mutta seuraavat kurssilaiset pyrkivät jo sisään ja meidän oli aika lopettaa.  Oli mielenkiintoista molemmin puolin, tästä meidän on hyvä jatkaa ja kehittää yhteistyömahdollisuuksia kollegoiden kesken.



Ravintoa ruumiille ja sielulle



Lounaan jälkeen alkoi opastettu kaupunkikierros. Tampereen tuomiokirkko on jo ulkoa vaikuttava kansallisromanttinen rakennus, joka on valmistunut 1902 – 1907 arkkitehti Lars Sonckin piirustusten pohjalta.  Kirkkoholvin akustiikkaa pääsimme testaamaan oman Enter-kuoromme voimin tapailemalla virren veisuuta.  Katse kohti kattoa ja lyijylasi-ikkunoita!
Jo koulukirjoistamme tuttuja ovat seiniä koristavat Hugo Simbergin freskot, Haavoittunut enkeli, Kuoleman puutarha ja
Köynnöksenkantajat.  Suomalaisen symbolismin mestariteoksiin kuuluu myös Magnus Enckellin suuri alttaritaulu.








Hii-op!

Kiertoajelu jatkui erinomaisen oppaamme johdolla.  Hän kertoi pirkkalalaisen kauppa- ja teollisuuskaupungin historiasta ja nähtävyyksistä.  Kuka lienee nähnyt Tammerkosken sillalla heilin ensi kerran, me ihailimme yhdeksi Suomen kansallismaisemaksi nimettyä tehdasaluetta, johon kuuluvat niin Tampellat, Finlaysonit, Takot ja monet muut arvorakennukset.

Ja Pyynikin harju ja Pispala!  Iltapäivän aurinko valaisi vielä lumista satumaisemaa, kun aah- ja ooh-kommentein käänsimme päitämme vuoroin Näsijärven ja vuoroin Pyhäjärven suuntaan.  Luojan palikkaleikiksi kutsuttu, jyrkkään rinteeseen rakennettu Pispalan pientaloalue on oma ainutlaatuinen idyllinsä.
Jos on Lauri Viita aikanaan kuvannut, miten Pispalan miehet ovat hartiavoimin rakentaneet omat pesänsä, niin kyllä Enterin miesten hauiksissa on tiukan paikan tullen myös vääntöä!  (katso kuva alla)
Kapeat kujat tekivät tepposen ja siinä me olimme, bussissa joka ei päässyt ei eteen ei taakse.  Sentti oikealle tai vasemmalle, niin bussi olisi rouhaissut joko kadunvieren puutaloa tai poikittain pysäköityä autoa!  Ihmettelyä, tuumintaa, ehdotuksia – ja eikun nostamaan!  Siis autoa, parikymmentä senttiä, ja niin hurraava matkaseurue pääsi eteenpäin.


Tietoa vai arvausta

Paikallisopas jäi bussista ja me suuntasimme kotia kohti.  Rauhallisia päiväunia ei vieläkään suotu, vaan opastajat jakautuivat parihenkisiin joukkueisiin, joiden tehtävänä oli valita visaisiin kysymyksiin oikea vastausvaihtoehto.  Mitä sinä olisit vastannut kysymykseen, kuinka monta kävijää on ollut Ikinörtin blogilla sen ensimmäisen elinkuukauden aikana?  Oikea vastaus on 1800.  Visailussa EI kysytty, mikä on tamperelaisen nysse-sanan monikko.  Sen me kuulimme oppaaltamme, vaikkapa kertauksena:  kun monta bussia on tulossa, sanotaan tietysti: nynne tuli.


Yhteistyöllä se sujuu

Ideoiden keskinäinen vaihtaminen, tutustuminen Mukanettiin, hyvä opastus, opastajien tutustuminen toisiinsa – retkipäivästä jäi monta plussaa mieleen ja muistiin!  Jatketaan opastuksia omissa pisteissämme, pidetään yhteyttä ja kehitetään toimintaamme yhdessä.

Viestintä – Kati Roiha

Pispalan portaat-kuva  Lea Grönlund Lumialla
Auton siirtäminen - Sirpa Illman iPhonella

muut kuvat  Ritva Vartiainen

maanantai 21. tammikuuta 2013

Enterin hallituksen kuulumisia

Enterin hallitus vuosimallia 2013 kokoontui 9.1.2013  järjestäytymään ja pohtimaan uutta toimintavuotta


Hallitus on pysynyt suunnilleen entisenä, vain Hyvösen Kari on jäänyt pois ja hänen tilalleen on tullut jäsensihteerimme Eva Korkiala-Blomqvist. On mukavaa jatkaa tutun porukan kanssa, nyt jo tunnemme toistemme vahvuudet ja tyylin paremmin.  Yksi hallitsee numerot, toinen hoitaa käytännön järjestelyt, kolmas osaa muotoilla asiat tekstiksi, neljäs tuntee oikeat ihmiset ja niin edelleen. Meillä on paljon kivoja ja fiksuja ihmisiä joukossamme.  Eikä tässä suinkaan kaikki: yhdistyksemme jäsenet ovat voimavaramme!    

Enterin hallitus 2013 

Puheenjohtajana jatkaa jäsenkunnan valitsemana Raimo Anttila.  Kati Roiha on varapuheenjohtaja, ja muina varsinaisina jäseninä toimivat Sirpa Illman, Urho Karjalainen, Tarja Toiviainen, Ritva Vartiainen ja Helena Venäläinen.  Varajäseninä hallitukseen kuuluvat Tapio Hietamäki, Eva Korkiala-Blomqvist, Olli Uotila ja Aulikki Uusitalo-Kasvio.

Uutta toimihenkilöä etsitään


Jäsenmäärämme on ilahduttavasti kasvanut viime vuoden aikana, enteriläisiä on nyt noin 230.  Samoin opastuspisteitä on tullut lisää, lähinnä Helsingin kaupunginkirjaston opastustoiminnan hajauttamisen myötä.  Kaikki tämä tuo tullessaan lisätöitä myös koordinointiin ja hallintoon, eikä meidän vapaaehtoisten kädet ja aika tahdo riittää asioiden hoitamiseksi.  Siksi pohdimme tällä hetkellä uuden toimihenkilön palkkaamista yhdistykseen.  RAY:lta saamamme avustuksen turvin toivomme saavamme avuksemme henkilön, joka hoitaa kokous- ja tilaisuusjärjestelyjä, asioiden kirjaamista, toimistotehtäviä, nettisivustomme ylläpitoa ja monia muita käytännön asioita.

Kevään tapahtumien suunnittelu

Pyrimme hallituksessa aikatauluttamaan ja jakamaan tehtäviä ennakolta tapauskohtaisesti.  Sovimme ensimmäisessä kokouksessamme keväälle kalenterin, johon merkitsimme alustavasti tapahtumat sekä niistä vastuussa olevat henkilöt.  Luennoista, retkistä, kokouksista ja muista tilaisuuksista tulee tietoa jäsenpostituksissa sekä nettisivujemme Tapahtumakalenterissa.  Entinen Jäsenhuoneen kalenteri on poistettu käytöstä ja kaikki tilaisuudet merkitään yhteiseen kalenteriin, myös jäsentilaisuudet.

Toimintaryhmämme


Hallituksen tehtäväkokonaisuuksien jakoa päivitettiin. Puheenjohtajuutta hoitaa siis Raimo.   Jäsentoimintaa vetää kokemuksen suomin varmoin ottein Olli, tukenaan Ritva, Eva ja Tarja.  Viestintää hoitaa Kati yhdessä taitavien nettivelhojen kanssa: verkkosivuja päivittää Aulikki ja someviestinnän langat ovat Tapiolla.  Oma projektinsa on kokonaan uusien verkkosivujen luominen, se uskottiin Helenan, Aulikin ja Katin harteille.  Koulutuksen kokonaisuutta hanskaa Helena, Urkin, Ollin ja Lean ansiokkaalla tuella. Opastajien toimintaa koordinoi kokenut kaksikko, Urkki tietokoneissa ja Lea kännyköissä.  Lea ei kuulu hallitukseen, siksi Tarja pitää tiedonkulun kännykkäopastajien ja hallituksen välillä ajan tasalla.  Talousasioita hoitaa Sirpa ja jäsensihteerinä jatkaa Eva.

Tule mukaan


Kaikki viisaus ei todellakaan ole hallituksen sisällä.  Paljon tietoa, taitoa ja kokemusta on Enterin jäsenillä monilta eri aloilta.   Oletpa sitten hiljattain liittynyt tai vanha konkari ja tunnet kiinnostusta liittyä jonkun toimintaryhmämme touhuun mukaan, ota yhteyttä, kaikki auttavat kädet ja päät ovat tervetulleita!  Yhteystiedotlöydät Enterin sivuilta.

Viestintä – Kati Roiha

sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Kohtasimme nelisentuhatta senioria


Me Enter ry:n opastajat autoimme viime vuonna lähes 4000 kertaa pääkaupunkiseudun ikäihmisiä tietotekniikkalaitteiden käyttöön liittyvissä kysymyksissä.

Yhdistyksessämme on noin 230 jäsentä.  Aktiivisia opastajia meistä on 46; kännykkäopastajia 24 ja tietotekniikkaopastajia 22, osa harrastaa opastusta molemmilla laitteilla.  (Tietokoneita ja älykännyköitä ei voi nykyisin enää oikein pitääkään erillään.)  Olemme vertaisopastajia eli itsekin ikäihmisiä, eläkeläisiä. Opastamme toisia ikäihmisiä vapaaehtoistyönä.

Vertaisopastajalta ei edellytetä tieto- ja viestintätekniikan koulutusta tai ammattipätevyyttä, vaikka osa meistä onkin tehnyt työuransa tietotekniikka-ammattilaisina. Suuri osa opastajistamme on harjaantunut työelämässä tai vapaa-ajan harrastuksissaan riittävän hyviksi tvt-käyttäjiksi osatakseen neuvoa aloittelevia tai tukea tarvitsevia.

Tietokoneen opettaminen vaihtunut tieto- ja viestintätekniikan opastamiseen


Enter ry:n tietotekniikan opastusta vuonna 2012 oli 23 pisteessä, mm. pääkaupunkiseudun kirjastoissa ja palvelukeskuksissa.  Annoimme niissä opastusta yhteensä 1008 tuntia.  Yksittäisten tietokoneopastusten määrä oli 1336.    Opastuskerta on maksimissaan yksi tunti, vähimmillään kyse voi olla lyhyestä pulmatilanteen ratkaisemisesta.  Sama henkilö saattaa myös käydä opastettavana useamman kerran.  Opastus on henkilökohtaista ja maksutonta. Järjestimme myös ryhmäopastuksia yhteistyössä eri yhteisöjen kanssa.

Enter ry:n jäsenet voivat varata etukäteen ajan mm. Lasipalatsin opastuksiin. Käytännöt vaihtelevat opastuspisteittäin, joten katso tarkemmin:
http://www.entersenior.fi/enter-opastaa-ja-toimii/tietotekniikan-opastus-ja-opastu/

Seniorit haluavat oppia käyttämään älypuhelimia


Kännykän käyttöä opastettiin 1585 seniorille. Enterin vapaaehtoistoiminnassa toimii 24 kännykänkäytön opastajaa eli luotsia. Kännykkäopastus on keskittynyt Kampin palvelukeskukseen, joka nyt toimii remontin vuoksi Käenkujalla Sörnäisissä.  Kännykkäopastuksen koordinaattori piti myös 29 luentoa, joihin osallistui yhteensä 836 senioria.

Viime vuoden aikana tuli opastuksiin ja luennoille runsaasti ikäihmisiä, jotka halusivat oppia käyttämään älypuhelimia.  Otamme älypuhelin-seniorit mieluisaksi haasteeksi, mutta opastamme toki kaikenlaisten puhelinten käyttöä – sillä tunnemme lukuisia erilaisia malleja.

Kännykkäopastuksiin ilmoittaudutaan etukäteen. Katso lisää yleistietoa http://www.entersenior.fi/enter-opastaa-ja-toimii/kannykankayton-opastus/  sekä kevään 2013 kännykkätilaisuudet ja ohjeet ilmoittautumisiin.

Opastustoimintamme jatkuu ja kehittyy


Olemme erittäin tyytyväisiä opastusvuoteen 2012. Silti kannamme yhä huolta niistä ikäihmisistä, jotka ovat vaarassa joutua vaikeuksiin ilman tieto- ja viestintätekniikan taitoja. Kehitämme opastustoimintaamme auttaaksemme useampia ikäihmisiä. Tunnetko sinä huolta? Haluatko ryhtyä opastajaksi? Tule rohkeasti mukaan vaikka tutustumaan ja kyselemään.  Ja Enterin jäseneksi voit liittyä, vaikket opastajaksi haluaisikaan.  http://www.entersenior.fi/liity_jaseneksi/ .  Järjestämme jäsenillemme myös TVT-koulutusta.  Tutustu esitteeseemme ja juttuun aktiivisesta enteriläisestä.

Opastajat - Aulikki Uusitalo-Kasvio

torstai 10. tammikuuta 2013

Enter esillä lehdessä

Ikinörtti nostaa esille Kirkko ja Kaupunki -lehden jutun 7.1.2013, jossa on esitelty Enterin toimintaa Lean haastattelun muodossa.

Lue osoitteessa http://www.kirkkojakaupunki.fi/kaupunki/kannykat-kaytossa



torstai 3. tammikuuta 2013

Ikinörtin tietoisku: IKI-sähköpostiosoite



Muistatko ajan, jolloin matkapuhelinoperaattorin vaihto tarkoitti myös puhelinnumeron vaihtoa? Olit ikään kuin matkapuhelinoperaattorin ”vanki”.
Onko sähköpostiosoitteesi sidottu nykyiseen operaattoriin?
Onko sähköpostiosoitteesi tärkeä linkki muille yhteydenpidossa sinuun?
Hankkimalla ”ikuisen” osoitteen olet vapaa vaihtamaan laajakaistaoperaattoria tai sähköpostilaatikkoa ilman sähköpostiosoitteen vaihtoa.
IKI-osoitteen käyttöönotto on helppoa, koska sen voi tehdä vähitellen nykyisen sähköpostiosoitteen käytön rinnalla. Ilmoitat vain kaikille s-postia lähettäville IKI-osoitteesi.
Suomalainen IKI ry:n toiminta (www.iki.fi) perustuu sähköpostien lähettämiseen ”ikuiseen” pysyvään osoitteeseen, josta ne välitetään IKI ry:n jäsenen määrittelemään sähköpostiosoitteeseen. Osoitteita voi samanaikaisesti olla useitakin ja niiden ylläpito tapahtuu jäsenen itsensä toimesta netissä.

IKI ry:n liittymismaksu on 30 euroa. Yhdistys ei toistaiseksi ole perinyt muuta jäsenmaksua. Katso lisätietoja IKI ry:n verkkosivustolta iki.fi.

Simo Kännö